Zoekmachine relaties

Als uw geografisch doelgebied is vastgesteld dan is het van belang om te weten welke zoekmachines dit gebied op het moment domineren en hoe de zoekmachine relaties zich onderling verhouden.

Op de bovenstaande afbeelding ziet u welke algemene zoekmachines de wereld momenteel domineren, waarbij Google wereldleider is. De zwarte pijlen geven aan welke zoekmachines zoektechnologie en/of resultaten leveren aan andere zoekmachines. Bing van Microsoft speelt hierin een opvallende rol.

Is uw doelgebied Nederland en nederlandstalig België dan zijn momenteel Google en Bing van belang. Deze twee zoekmachines bestrijken gezamenlijk het grootste deel van het doelgebied. Oerhollandse zoekmachines zoals o.m. Ilse zijn of ingelijfd (=startpagina.nl=VNU) of door Google of uit de markt gedrukt. Blijf altijd alert op de krachtsverhoudingen want Altavista was ooit werelds meest populaire zoekmachine, maar moest in 2013 de handdoek in de ring gooien!

Het is belangrijk om te weten hoe de zoekmachines zich onderling verhouden. Wie levert er zoektechnologie aan wie? Hoe verlopen de informatiestromen?
Deze worden bepaald door de machtsverhoudingen. Door onderlinge afspraken of overnames ontstaat kartelvorming. Zo behoren AlltheWeb.com en Overture.com inmiddels tot het syndicaat Yahoo, maar spelen geen rol van betekenis meer.

 

Niet alleen de zoektechnologie voor organische rang kan door onverwachte zoekmachines worden geleverd. Ook advertenties kunnen op deze manier worden geplaatst. Google spreekt in dat verband van “zoekpartners”. De advertentie die u bijvoorbeeld maakt in Bing zal ook verschijnen op AOL.com omdat deze zoekpartner is van Bing.

Yahoo werkt m.b.t. het adverteren ook samen met Bing en AOL.

U vraagt zich waarschijnlijk af of het adverteren met Bing en partners wel veel zin heeft als Google het overgrote deel van de Nederlandstalige markt in handen heeft. Heeft Microsoft op dit gebied een probleem?

Bing is de standaard zoekmachines op de browsers van Windows systemen. Deze zijn op flink wat computers en smartphones geïnstalleerd, zeker bij bedrijven, maar ook bij particulieren (Steam en Xbox gamers bijvoorbeeld). Nu de donkere wolken boven Windows 10 wat zijn verdwenen en problemen zich oplossen, blijft het een zeer flexibel besturingssysteem. Ook de ontwikkelingen op het gebied van smartphones met het lijdende Windows Phone zouden met de komst van de verwachte Surface Phone (de PC phone) zomaar kunnen oplossen.

Daarnaast is het nog maar de vraag of de gemiddelde gebruiker de moeite neemt om op Windows systemen de standaard browser te ontwijken door bijvoorbeeld Chrome te installeren.

Adverteren bij Bing/Yahoo/AOL lijkt hierdoor zeker een goede aanvulling of alternatief voor Google Adwords.

Het onderzoeken en vastleggen van zoekmachine relaties is in ieder geval een belangrijk onderdeel voor webpromotie. Als de SEO optimaal is, zorgt de SEA voor de nodige aanvulling waardoor het geografische doelgebied zoveel mogelijk wordt benut.

Kijk ook naar

Beschuldigt Trump Google van manipulatie?

President Donald Trump heeft dinsdag Google beschuldigd van het optuigen van negatief nieu…