Welke webdesign trends hebben het gehaald in 2017

Trends in webdesign veranderen snel. Ze komen en gaan. Als website ontwerper is het handig om te weten wat de opkomende trends in design zijn. Het zorgt voor een voorsprong op de concurrentie en er kan beter worden geanticipeerd op klantwensen.

Veel nieuwe ontwerptrends ontstaan door de voorkeur en smaak van de ontwerpers en gebruikers. Maar het is de stand van de technologie die bepaalt wat er uiteindelijk mogelijk is. Dit is de drijvende kracht achter het website ontwerp.

In de voorgaande twee jaren zijn er aardig wat website designtrends voorspeld. Een aantal hebben het gehaald en pakken door. Anderen zullen verdwijnen.
Een aantal voorspellers met resultaat:

Long-scroll

Herkenbaar? Die eindeloos lange scroll websites. Aan de inhoud, die van onderaf wordt aangevuld, lijkt geen eind te komen; zoals bij Multimediaal

Het never-ending-scroll design is omarmd door prominente websites als DuckDuckGo, Facebook en Pinterest. Zij deden onderzoek naar de ervaring van gebruikers.
Zoals voorspeld door UXPin.com werd dit een populaire trend. De UX (gebruikerservaring) is echter minder effectief dan aanvankelijk werd gedacht. Het blijkt namelijk dat de meeste gebruikers stoppen met scrollen na het visueel ervaren van de eerste paar duizend pixels.
De “long-scroll” trend leeft dus nog steeds, maar lijkt vooral handig op nieuws-, blog- en landingspagina websites.

 
Split content

Door TemplateMonster werd “split content” voorspeld. Dit is de weergave van website-inhoud in twee kolommen, waarbij meestal de ene scrolt en de andere is gefixeerd. Zoals bijvoorbeeld de individuele startpagina van Facebook. Ofschoon het design begin 2016 veelvuldig werd gebruikt, zien we nu toch nu een omslag naar de enkel-koloms-ontwerp.
“Split content” leeft nog steeds, maar het voordeel van enkel-koloms wordt meer en meer benadrukt.

Hamburger menu

Het “Hamburger menu” werd in 2015/2016 door een aantal prominenten, zoals awwwards.com, als trend aangegeven. Het is het menu-icoon met de 3 horizontale streepjes, gelijkend een hamburger. Meestal staat het links- of rechtsboven de pagina. Hoewel prominent op mobieltjes, is het icoontje makkelijk over het hoofd te zien op pads, laptop, desktop en TV. Er zijn een aantal redenen waarom deze trend niet echt doorzet.
Ten eerste wordt het zoals gezegd gemakkelijk over het hoofd gezien.
Ten tweede is het doel ervan bij de meeste mensen nog onduidelijk.
Ten derde is er de klikfrequentie. Er moet namelijk meer geklikt worden om de gezochte pagina te krijgen dan bij een traditioneel menu.

Het Hamburger menu lijkt voorlopig op een trend voor mobieltjes alleen.

Card layouts

Zoals juist voorspeld is door Designmodo.com heeft de card layout vanaf 2015 snel een prominente rol gekregen in de webdesign wereld. De trend wordt gebruikt door websites als thenextweb.com, pinterest.com en Google+ en is zeer geschikt voor nieuwswebsites.

Ranke typografie

Lichte typografie met dun gelijnde letters was voorspeld door wearemarvellous.com. In het streven naar lichter ontwerp werden letters steeds dunner en lichter. Dit ging ook ten koste van de leesbaarheid. Momenteel zie je toch een terugkeer naar nadrukkelijker ontwerp.

Animatie

Er zou meer animatie worden gebruikt. Dat klopt, maar de animatie van nu is verfijnder dan gedacht, met micro-interactie en subtiel in de vorm van hover effecten, icons, en kleine UI elementen. Dit zou meer worden gewaardeerd door de gebruikers.

Full-screen forms

Bedacht door Typeform en voorzien door econsultancy.com, ontwikkelt het dynamische formulier op volledig scherm zich zeer sterk. Zeker websites die enquêtes houden zorgen voor een stijgende populariteit van deze trend.

Iconografie

Vernieuwende iconografie is niet zo populair geworden als men bij Canva in 2016 voorspelde. Icoontjes met offset achtergronden en als cirkel, geïnspireerd door Google’s Material ontwerp, zijn mislukt en bijna vergeten.

Over het algemeen waren de voorspellingen over websiteontwerp bijzonder nauwkeurig voor 2016. Zelfs hebben sommige trends zich stevig doorontwikkeld tot nu toe. Terugkijkend op wat onlangs nog is voorspeld is direct zichtbaar hoe snel de website design industrie zich ontwikkeld en hoe belangrijk het is voor de designer om up-to-date te blijven.

Inspiratiebron: envato.com (Auteur: Ben Bates)

Kijk ook naar

Is een website echt nodig voor succes?

Is een website echt nodig? Heeft een ondernemer nog wel een website nodig of is een social…