Trefwoorden, tekst en zoekwoorden

Wat zijn trefwoorden?

Het eenvoudige antwoord is dat trefwoorden die woorden of woordgroepen zijn die in de pagina van uw websitetekst staan, door de zoekmachine worden gescand, geïndexeerd en in het zoeksysteem als zoektekst voor uw webpagina is vastgelegd.
Je zou kunnen zeggen: paginawoord is pas een trefwoord als het een zoekwoord is.

Het is echter niet zo dat uw websitepagina onvindbaar zou zijn als het zoekwoord niet in de tekst staat. Ook ankertekst (woorden of woordgroepen in de link die naar uw pagina verwijst) kunnen door de zoekmachines worden opgenomen als zoekwoord voor uw pagina. Verwijst een link van een andere website (maar ook van uw eigen andere pagina’s) naar uw pagina, dan is ook dat een trefwoord.

Zoekmachines zijn wars van manipulatie en zien het liefst dat de inhoud van uw website eerlijk en oprecht is en dat de referentie vanaf andere websites, de backlinks, spontaan en uit enthousiasme ontstaan. Om die reden zullen trefwoorden in referentieverwijzingen, door zoekmachines waarschijnlijk hoger worden gewaardeerd dan trefwoorden in paginatekst. Ze gaan er hiermee van uit dat de referentie positief is bedoeld, wat niet het geval hoeft te zijn. Aannemelijk is dat een negatieve link naar uw pagina als positief en waardeverhogend wordt aangemerkt, wat natuurlijk niet eerlijk is.

 
Trefwoordmedia

Woorden = tekst en tekst = media. Naast trefwoorden op een pagina onderscheiden we ook andere indexeerbare media zoals o.m. afbeelding, video, audio en documenten; de trefwoordmedia.

Het is feitelijk de manier waarop een zoekmachine als Google veel van de zoekresultaten presenteert. Woorden/tekst, afbeeldingen, video, shopping, maps, boeken en vluchten. Voor de meeste is het trefwoord de bepalende of medebepalende factor.

Verdere uitleg valt buiten de strekking van dit artikel, maar het is voldoende om te begrijpen dat tekst en trefwoorden een belangrijk instrument zijn voor de positiebepaling van de media in de zoekmachineresultaten.

Trefwoordpublicatie

Omdat het publiek via zoekmachines en referenties, maar ook via andere kanalen zoals sociale media naar uw pagina kan worden verwezen, is het handig om een publicatiesysteem te gebruiken. Hierdoor kan worden geadministreerd welke trefwoordmedia, wanneer en op welke website zijn gepubliceerd.

De bron van trefwoorden

Zelf kom ik nog uit een tijd (zo’n 15 jaar geleden) dat we urenlang naar zoekwoorden moesten vissen in de zoekmachine Overture. Google was in die tijd een gesloten systeem en niet zo scheutig met informatie.
Dat is nu anders. De door vele SEO’s gebruikte zoekwoordenbron in Adwords Tools voorziet in een schat aan informatie en statistiek, die hopelijk correct is. Deze kunt u gebruiken als basis voor uw trefwoordmedia, publicaties en de optimalisatie. Bijkomend voordeel is dat de SEA (Adwords) en SEO uit dezelfde bron komen en kunnen worden gecombineerd en gebalanceerd.

Een trefwoordpublicatie systeem

Om zaken helemaal te stroomlijnen kunt u vervolgens een trefwoord publicatie systeem bouwen.
Een dergelijk systeem heeft DACT Optima voor haar klanten gebouwd en wordt als Google Drive deling aangeboden, waardoor de klant in het proces kan participeren, de SEO effectiever verloopt en de kosten worden gedrukt.

Kijk ook naar

Beschuldigt Trump Google van manipulatie?

President Donald Trump heeft dinsdag Google beschuldigd van het optuigen van negatief nieu…