Is een top 10 positie voor uw startende webwinkel haalbaar?

Het is moeilijk om met enkelvoudige trefwoorden een top 10 positie in bijvoorbeeld Google.nl te krijgen. Met de ruim 30.000 webwinkels die Nederland anno 2017 ongeveer telt, inclusief de grote zoals Bol.com en Wehkamp.nl, is het geen eenvoudige opgave om als startende webwinkelier een top 10 positie te halen.

Een trefwoord is het woord op uw webpagina of in de ankerlink naar uw pagina, dat gelijk is aan het woord dat de zoeker in de zoekmachine gebruikt. Een enkelvoudig trefwoord is bijvoorbeeld “sieraden”. Een groep trefwoorden vormt zich vaak door een bijgevoegd bijvoeglijk naamwoord bijvoorbeeld: “mooie sieraden”. Omdat meer mensen zoeken op “sieraden” dan op “mooie sieraden” en het enkelvoudige sowieso in beide meetelt, zal er meer concurrentie ontstaan op het enkelvoudige trefwoord. Het merendeel van uw concurrenten weten dit immers ook.
Zoekmachines bieden 10 organische plaatsingen aan op de eerste pagina met resultaten. Mensen die zoeken kijken vaak niet verder dan deze eerste pagina. De grote concurrentie maakt de spoeling dan dun.

 

Een goede webpromoter zal zeker in staat zijn om u op enkelvoudige trefwoorden in de top 10 te krijgen, maar dit kost tijd en vraagt kennis van de factoren die op het moment belangrijk zijn in formule van rangbepaling die zoekmachines hanteren. U krijgt tenslotte te maken met concurrenten die al langere tijd bouwen aan hun populariteit en (als het goed is) ook de rangbepalende factoren kennen en benutten.
Met SEO’s die u top 10 posities beloven op woordgroepen (mooie sieraden) moet u begrijpen dat het eenvoudiger is om hierin een top 10 positie te verkrijgen dan met enkelvoudige trefwoorden.

Een graadmeter voor u is het door de zoekmachine vermelde aantal concurrenten. U gaat bijvoorbeeld naar Google.nl, tikt daar uw trefwoord:

top-10-google-serp

Een SEO zal een KEI factor gebruiken om in te schatten hoeveel tijd (en daardoor kosten) het vraagt om een positie in de top 10 te krijgen. KEI staat voor Keyword Efficiency Index en geeft een waarde die bepaalt hoe makkelijk of moeilijk de top 10 positie is te realiseren. Het is een formule van aantal concurrenten en aantal verwachte vertoningen per trefwoord of woordengroep en een hulpmiddel om haalbare doelen te stellen.

Naast het trefwoord zijn er veel andere factoren die de rang bepalen. In andere artikelen op deze website vindt u hier meer informatie over.

Zoekmachines passen daarbij regelmatig de formule voor rangbepaling aan, dus dit geeft weinig continuïteit aan behaalde posities.

Kijk ook naar

Beschuldigt Trump Google van manipulatie?

President Donald Trump heeft dinsdag Google beschuldigd van het optuigen van negatief nieu…