De responsive website. Wat zijn de voor- en nadelen?

Het doel van een responsive website is dat het ontwerp moet zijn gericht op de omgeving en het gedrag van de gebruiker, ongeacht de afmetingen, de schermgrootte of de gehanteerde oriëntatie van het gebruikte apparaat. Dat geldt dus voor een mobieltje, voor een pc, maar ook voor een gameconsole met internetbrowser.

De praktijk wijst uit dat maar weinig websites volledig responsive zijn.
Het idee om websites responsive te ontwerpen komt van de weblog A List Apart waar Ethan Marcotte in 2010 het probleem omschreef van de website in standaard opmaak, die niet meer voldeed aan de eisen van de in opkomst zijnde talrijke mobieltjes. In het kort: websites werden in de mobiele browsers nogal beroerd getoond.

Voor ontwerpers is het een flinke opgave om voor alle mogelijke apparaten die worden gebruikt een passende website layout te maken. Het doet denken aan de ellende die de Internet Explorer browser jarenlang veroorzaakte in desktopbrowsers, door achter de techniek van de standaard aan te lopen. Het credo in webdesignerswereld was toen: bouw eerst voor Navigator, (en minder lang geleden) voor Firefox, Chrome en Opera. Kijk daarna wat je nog kan coderen om de website in de IE browser beter te laten functioneren.

 

Hiermee is het nadeel van de responsive website direct duidelijk gemaakt. Moet er rekening worden gehouden met uitgebreide wensen van de klant, dan zal de websitebouwer meer tijd moeten investeren en zodoende meer kosten gaan maken. Het geheel wordt dus duurder.
Het idee om de oude website even te verbouwen naar responsive is niet goed. Het is in de meeste gevallen beter om vanaf het begin de website weer op te bouwen. Oude opmaakcode herschrijven is meestal meer werk.
Voor mensen die kunnen leven met kant-en-klare oplossingen zoals WordPress, Drupal, Magento en andere frameworks zal de beslissing om te vernieuwen makkelijker zijn. Nieuwe frameworks zijn door de ontwerpers meestal responsive opgezet, anders zouden ze niet verkopen. Maar ook hier, ze zijn niet compleet alles dekkend.

De responsive website kent ook een aantal voordelen. Logisch anders zou vernieuwing niet nodig zijn. Het grootste voordeel is evident. Uw website is zonder hiaten op meerdere toestellen toonbaar en functioneel. Dit betekent dus direct meer bezoekers en meer klanten als u een bedrijfswebsite heeft.

Een tweede niet te onderschatten voordeel is dat uw website door Google een hogere positie in de rang van de zoekmachine krijgt. Niemand (behalve zij in het Google team) weet dat zeker, maar ikzelf (jarenlang dagelijks SEO) had sterk de indruk verschil te zien. Hoe de situatie is bij Bing is mij niet bekend, maar ik mag aannemen dat ook zij rekening houden met responsive.

Hoe uw huidige website ervoor staat kunt u op diverse manieren meten of zien. Een gemakkelijke is via Google’s eigen Chrome browser. Met uw website in de browser kiest u voor Ctrl+Shift+I (in Windows en Linux desk- en laptop). In het inspectiescherm kunt u bekijken hoe uw website zou tonen in diverse mobieltjes.

Ook kunt u het webadres van uw website opgeven in deze Google pagina. Het geeft u daarna het meetresultaat en een extra mogelijkheid om uw mobielvriendelijke website voor indexering in te dienen.

Kijk ook naar

Beschuldigt Trump Google van manipulatie?

President Donald Trump heeft dinsdag Google beschuldigd van het optuigen van negatief nieu…