Het belang van publiceren

Een paar weken geleden daalde de voorpagina van deze blog uit de top 10 in Google.nl. Van positie 6 op trefwoord “optimalisatie” naar positie 74 in vier weken tijd.

De reden is duidelijk.

Al lang wordt er geschreven over het belang van frequent publiceren. Ook in deze blog en naar klanten wordt dit vaak geadviseerd. Echter is het ook zo?

Een paar maanden geleden bedacht ik dat het wellicht te proberen was. Gewoon stoppen met publiceren en kijken wanneer er effect in de rang van de zoekmachine te zien zou zijn.
De positie op het trefwoord “optimalisatie” in Google.nl was toen de zesde en lang stabiel tussen alle online mega woordenboeken en Wikipedia.

Sinds vorig jaar september is er bewust dus niets meer gepubliceerd. Althans niet in deze blog.

Vier weken geleden was er voor het eerst verval te zien. Van positie 6 naar 9. Zo zakte het verder tot vanmorgen een grote daling naar positie 74.
En ja, al de andere parameters voor de SEO mix staan goed. De WordPress is superschoon en up-to-date. Geen crawl fouten, dode links of dergelijke. Het ondersteunende backlink netwerk is ongewijzigd. Geen penalty’s. Er is hooguit sprake van een wat trage, overmatig gedeelde server. Maar dat was al zo, evenals de WordPress die voor SEO wat zwaarder is te hanteren.

 

Natuurlijk staat de blog tussen websites die gaan over SEO en optimalisatie in het algemeen. De ververs frequentie met publicaties is daar hoger dan elders. Het verval van positie is dan groter.
Zit de website tussen concurrenten die nauwelijks publiceren, dan zal er geen of een minder heftig verval te zien zijn.

Conclusie voor nu. Google hecht belang aan frequente publicatie en neemt dit mee in de parameter mix. Het duurt circa vier maanden voor het verval begint en daarna gaat het snel.
Maar dat is natuurlijk relatief. Het staat in relatie tot de mate en kracht van concurrentie op het trefwoord.

Bing is op dit vlak minder streng. Daar staat de pagina nog in de top 10.

Gelukkig zit het erop en mag er vanaf nu weer worden gepubliceerd. Het punt is gemaakt. Terug naar de top.

Kijk ook naar

Beschuldigt Trump Google van manipulatie?

President Donald Trump heeft dinsdag Google beschuldigd van het optuigen van negatief nieu…