Wat is de waarde van Pinterest voor uw bedrijf?

Vooropgesteld; Pinterest is als linkbuilding object voor de beïnvloeding van de Google rang weinig interessant. Dit komt omdat de links die verwijzen vanaf de Pins zijn voorzien van een “nofollow” kenmerk. Pinterest geeft hiermee aan dat Google de link niet moet volgen, waardoor de link, ankertekst en linkwaarde niet door Google worden geïndexeerd en dit geen invloed meer kan hebben op de rang in zoekmachine.
Dit betekent echter niet dat Pinterest voor SEO waardeloos is en alleen Pinners er plezier aan kunnen beleven.

Het Pinterest netwerk is groot

Op de 2017 sociale media ranglijst van Juni staat Pinterest op de 22e plaats met een maandelijkse aanhang van 150 miljoen gebruikers. Deze aanhang is bovendien trouw en al jaren stabiel.

Is Pinterest gratis?

Een aantal factoren maken Pinterest toch interessant voor internet marketing. Eén daarvan is dat het gebruik van Pinterest (zoals bij de meeste sociale media) gratis is.
Zolang u zich niet kenbaar maakt als bedrijf kunnen moodboards en Pins worden gemaakt met interessante afbeeldingen van uw producten en diensten.
Het opzetten van een waardevol netwerk in Pinterest kost alleen tijd en moeite. Maar ja, dat kost uiteindelijk ook geld.

Het verdienmodel voor Pinterest ligt in de bedrijven accounts, waarmee in 2015 een start werd gemaakt.

 
Andere zoekmachines

Google is niet de enige zoekmachine en zal ook niet de laatste zijn.
Er is bijvoorbeeld weinig bekend van de indexeringsmethode van Bing t.a.v. het “nofollow” kenmerk. Ik neem me voor om daar binnenkort onderzoek naar te doen.

Een Pin is toch een link

Al zou Google het “nofollow” kenmerk respecteren, de Pin is toch een link naar een andere website. Mits de afbeelding aantrekkelijk genoeg is zullen andere gebruikers deze Pinnen voor hun moodboard en zij die erop klikken gaan toch naar uw website.

Uw afbeelding op een andere website

Uw afbeelding kan ook interessant zijn voor webmasters van andere websites. Is dit uw doel, zorg dan voor een bruikbare, aantrekkelijke afbeeldingen en geef op uw website aan dat deze wordt aangeboden onder CC-By (Common Creative met bronvermelding) copyright. U bent hiermee duidelijk over copyright en mogelijke schendingen. De Pinner zal deze afbeelding hierdoor sneller gebruiken en die andere webmasters zullen de bron (uw website) hopelijk als link vermelden.

Ook met de speciale Pin-it knop kunt u bij uw afbeelding aangeven dat mensen de afbeelding mogen pinnen in Pinterest. De kans echter op bronvermelding volgens CC-By is dan nihil.

Hulpmiddelen voor internet marketeers

Pinterest biedt een aantal mogelijkheden om onderzoek te doen naar bezoekers.
Eén bijvoorbeeld die ik vaak gebruik is www.pinterest.nl/source/uwdomein.nl. U kunt daarmee gemakkelijk zien of en op welke wijze uw concurrent zich bezighoudt met Pinterest. Als er ook Pins van andere boards tussen staan kunt u kijken in welke onderwerpen deze staan en vervolgens bekijken of u deze ook kunt benutten.

Conclusie: Als uw bedrijf voor anderen bruikbare afbeeldingen kan publiceren en afstand wilt doen van kopieerrechten, dan is Pinterest als referentiebron zeker de moeite waard.

Kijk ook naar

Beschuldigt Trump Google van manipulatie?

President Donald Trump heeft dinsdag Google beschuldigd van het optuigen van negatief nieu…