No cure no pay SEO

Klanten en ik ontvangen ze regelmatig, die (spam)emails van optimalisatiebedrijven waarin wordt gezegd dat men “uw website heeft bezocht”. Vervolgens zegt men de website te hebben getest en daarmee een aantal trefwoorden hebben gevonden waarmee uw website niet in de Google Top 10 wordt aangetroffen. Een opsomming van deze woorden volgt met de mededeling dat u hierdoor een fors aantal bezoekers misloopt.
Vervolgens claimt men ervoor te kunnen zorgen dat uw website op deze trefwoorden wel in de Top 10 komt en dit alles op basis van No Cure No Pay.
Het lijkt perfect. Men rekent pas met u af als de topposities in Google.nl zijn bereikt. Het klinkt perfect of zit er toch een addertje onder het gras misschien?

Op diverse punten rust dit aanbod op drijfzand

Men heeft zelf de trefwoorden gekozen waarmee u in de Top 10 van Google kan komen. Daarbij kiest men trefwoorden met weinig concurrerende pagina’s in de zoekindex en met een actuele positie dicht onder de top 10. Het resultaat wordt daarmee eenvoudig bereikbaar, maar veel meer bezoekers zal het u niet opleveren.

Schade achteraf:

No Cure No Pay. Mooi zou u zeggen. “Baat het niet, dan schaadt het niet.”
Bedenk dan dat de schade best wel eens groter zou kunnen zijn dan alleen het niet hoeven te betalen van de rekening.

Stelt u zich eens voor dat men uw website volstort met de trefwoorden die men u heeft voorgesteld. Is een klusje wat op zich snel is gedaan. “Keyword stuffing” heet dat in het vakjargon.
Een tactiek die door de meeste zoekmachines (en zeker Google) herkend wordt en als spam wordt gezien. Dit betekent dat in het slechtste geval uw website door de zoekmachines wordt geboycot en voor lange tijd op een lage rangschikking zal staan of zelfs geheel uit de index zal verdwijnen.

Ook kan het gebeuren dat men backlinks naar uw trefwoordpagina’s maakt met ankertekst op basis van het trefwoord. Op zich een goed werkende methode van optimalisatie, tenzij men linkt vanaf websites die de positie van uw trefwoordpagina’s negatief beïnvloeden, zoals van gok-, seks- en geweld websites of van websites die ver buiten uw branche liggen of door linkruil verkregen links. Hoe groot is dan uw schade achteraf als de rekening inmiddels is betaald?
Een ding is zeker. Het optimalisatiebedrijf in kwestie zal u dit niet gaan vergoeden.

 
Controleer op resultaat!

Het No Cure No Pay verkoopverhaal lijkt mooi, maar hoeveel klanten controleren daadwerkelijk het eindresultaat. No Cure No Pay is vaak synoniem aan “niet goed, geld terug”. In de advocatuur werkt dat wel, maar werkt het ook in de SEO.
Staat u na verloop van tijd (zal afhankelijk van de gebruikte methode minimaal 1 jaar duren) inderdaad met de afgesproken woorden op de beloofde topposities. Als u het niet bent vergeten en weet hoe u het afgesproken doel moet controleren, is het nog maar de vraag of u de wanprestatie kunt aantonen en uw geld terug kunt krijgen.

Als men wel het beoogde resultaat heeft behaald is het de vraag of dit langere tijd stand houdt. Geeft men ook een garantie voor de behaalde posities voor een langere periode, bijvoorbeeld een jaar?

Voor die zekerheid zal men u dan zeer waarschijnlijk een kostbaar onderhoudscontract voor de duur van meerdere jaren voorstellen.

Neem het initiatief!

Een No Cure No Pay zoekmachine optimalisatie voorstel vraagt voorbereiding en controle. Vooraf is het goed te weten wat de posities zijn van de webpagina in de zoekresultaten, om achteraf te kunnen bepalen of het SEO bedrijf de zaken goed heeft uitgevoerd en de betaling voor de geleverde diensten terecht is:

 1. Belangrijk is dat er nog voor het bepalen van rangwaarden het cache van de browser wordt geleegd en de account bij Google/Bing wordt gesloten. Opgeslagen zoekgeschiedenis is namelijk van invloed op de rangschikking van zoekresultaten. Eigen websitebezoek met een geopend Google account bepaalt de positie van het resultaat zoals die in de plaatselijke browser wordt getoond. De positie is dan hoger dan in werkelijkheid.
 2. Geef de SEO zelf gekozen enkelvoudige trefwoorden. Kies de woorden waar het er in de branche om gaat, dus bijvoorbeeld “advocaat” als het een advocatenkantoor betreft. Bekijk en noteer vooraf de positie van het zoekresultaat in de zoekmachine. Toets de positie dan na afgesproken einddatum voor een vergelijk. Doe dit eveneens op eigen PC met een geleegd cache en gesloten account.
 3. Bepaal de mate van concurrentie voor het trefwoord. Dit is het totaal aantal zoekresultaten dat door de zoekmachine wordt getoond op de zoekpagina. Bij een laag aantal is een resultaat voor een SEO makkelijk te bereiken en bij een hoog aantal is het moeilijk. Zie daarin <10.000 als makkelijk en >1.000.000 als moeilijk. Sommige SEO’s zullen proberen de minder competitieve trefwoorden voor te stellen waarbij een resultaat met weinig moeite is te bereiken. Vaak zijn dit ook de trefwoorden die weinig bezoekers opleveren.
 4. Kijk vanaf een eigen PC naar de huidige positie van de webpagina op het trefwoord. Doe dit zoals eerder genoemd met een geleegd browsercache en gesloten (Google/Bing) account.
 5. Besef dat de lokale/regionale zoekresultaten worden gemengd doorheen de landelijke resultaten. Wordt de webpagina bekeken vanaf een ip-adres in de vestigingsplaats van het bedrijf dan zal de positie vaak hoger zijn dan als de zoekresultaten worden bekeken vanuit een ip-adres op een andere locatie. De rangvolgorde is dus nergens gelijk.
 6. Besef dat bij typisch locatie/dienst gebonden trefwoorden zoals bijvoorbeeld “advocaat” of “tandarts” door Google de resultaten uit “Mijn Bedrijf” in een apart blok en omkaderd worden getoond. Vermelding hierin vereist een account en invoer van gegevens. Voor het benutten hiervan is geen SEO bedrijf nodig, alleen tactische invoer.
 7. Vraag het bedrijf vooraf om referenties. Controleer deze referenties en bekijk of ze ook daadwerkelijk met de belangrijkste enkelvoudige trefwoorden op de eerste pagina (bij voorkeur de eerste 5 posities) van de gewenste zoekmachine staan. Dit is een indicatie voor kwaliteit.
 8. Controleer of de referentieklanten wel door het bedrijf zelf zijn geoptimaliseerd. Het mag geen probleem zijn om contact met deze referenties op te nemen.
 9. Bepaal vooraf om welke zoekmachines het gaat. De regio die voor u van belang is bepaalt welke zoekmachines in aanmerking komen. Dus Google.nl voor een Nederlandse markt of Google.com voor een wereldmarkt of ook Bing voor de BtB markt.
 10. Google.nl is marktleider en Bing volgt gestaag. Zij verdelen momenteel de Nederlandstalige markt. Als uw websiteregio Nederland is, spreek dan af dat men voor deze zoekmachines optimaliseert. Andere marktgebieden vereisen andere zoekmachinecombinaties.
 11. Laat uw website na de optimalisatie, maar nog voor u de rekening heeft betaald, door een onafhankelijk partij controleren op spam.
 12. Bepaal zelf het tijdstip voor toetsing van de resultaten.

Tenslotte besef dat een verkregen positie alleen met regelmatig onderhoud behouden kan blijven. Wordt uw website niet onderhouden dan bent u de verkregen positie binnen een aantal maanden weer kwijt.

Kijk ook naar

Beschuldigt Trump Google van manipulatie?

President Donald Trump heeft dinsdag Google beschuldigd van het optuigen van negatief nieu…