Weet u wat musical.ly is?

U bent ouder dan 18 jaar en hebt geen idee wat musical.ly is, dan staat u daarin waarschijnlijk niet alleen. Of u komt niet verder dan “het is iets wat mijn kinderen doen met mobiel op het internet. Iets met dans en playback”.
Benieuwd wat het is?

Maandelijks houd ik voor dit magazine een Top 140 bij van sociale netwerken. Afvallers en nieuwkomers, dalers en stijgers, aantallen gebruikers totaal, per maand, bezoekers, enz..  Zie ook sociale media voor de bovenste 20 van juni 2017.
Het is voor het bedrijf en haar relaties belangrijk om te weten waar potentiële klanten zich bewegen. Uiteraard wordt deze lijst aangevoerd door Facebook met veruit de meeste gebruikers. Maar liefst 1.940.000.000 (= bijna 2 miljard) unieke gebruikers posten, lezen, delen en liken er per maand op los op Facebook.

Enige tijd geleden viel mij een nieuwkomer op uit China (Shanghai), namelijk musical.ly.
Het is een sociaal netwerk voor video, met berichtendienst en live streamen (met live.ly), wat is gevormd rond een app voor iPhone en Android. Met de app kan een video worden gemaakt van 15 seconden tot 1 minuut lang, waarbij een geluidsopname kan worden gekozen. Deze kan worden bewerkt met snelheidsopties (langzaam, snel of time-lapse) of met diverse filters en effecten.

 

Door de combinatie van een video selfie, langzame/snelle opname, time-lapse en opname technieken ontstaan grappige filmpjes. Ze zijn zeer kort, als een snap video en passen daardoor in de snelle wereld van jonge mensen. In die groep zijn ze dan ook zeer populair.
Die populariteit blijkt zeker uit de stijging van het aantal gebruikers. De app en de webapplicatie zijn eind 2014 gelanceerd en in juli 2016 (toen deze mij het eerst in het oog viel) werden er al 90 miljoen, veelal Chinese gebruikers geregistreerd.
Nu bijna medio 2017 calculeerde ik er voor wereldwijd 200 miljoen totaal en circa 62 miljoen gebruikers per maand.

Op VidCon werd in 2016 live.ly geïntroduceerd, het nieuwe live video streaming platform van musical.ly. Deze moet de strijd aangaan met Facebook Live en Periscope (van Twitter).

Zoals iedere applicatie op het web zal ook musical.ly een verdienmodel hebben. Komt er geen abonnement, dan verschijnt er wel reclame of volgt er een beursgang. Voor niets gaat de zon op.
Ben benieuwd.

Kijk ook naar

Chinese sociale media als overheidscontrole

Deze week zal er in Nederland naast de gemeenteraad ook gekozen kunnen worden in een refer…