Hoe komt u hoog in de zoekmachines te staan?

Optimalisatie voor algemene zoekmachines zoals Google en Bing is complex. Reken erop dat u veel tijd moet besteden aan verbetering en het lang duurt voordat u resultaten boekt.

De volgende aandachtspunten helpen u op weg:

 1. Relevante trefwoorden zijn belangrijk. Laat u leiden door uw branche. Als u de teksten van uw website in de trend van uw branche hebt geschreven, dan zal het trefwoordthema van uw website die van uw branche zijn. Kans om hoog in de zoekmachine te komen krijgt u alleen door gebruik te maken van deze relevante woorden. Als u een hoge positie wilt bereiken op een trefwoord dat niet in uw branche thuis hoort en afwijkt van uw trefwoordthema, dan is het beter daar geen energie in te steken.
 2. Maak een concurrenten analyse op basis van rangschikking in Google of Bing en richt u op uw naaste concurrent voor positie 5 tot 3. Ga niet voor positie 1. De moeite die u daarmee bespaart kunt u beter benutten aan de optimalisatie van andere trefwoordpagina’s.
 3. Kies de host en TLD (hoogste niveau domein) in het land en naar de taal van uw bezoekers. Is uw doelgebied Duitsland, kies dan een Duitse host voor uw website.
 4. Als uw bezoekers internationaal of globaal zijn, kies dan voor generieke gTLD´s zoals .com, info, .net, en .org of in tweede instantie een CC (Country Code) TLD zoals .eu voor Europa als uw doelgebied Europa is.
 5. Bouw uw website aan de hand een trefwoordrapport. Laat deze trefwoorden uw teksten bepalen, <title>, <description>, interne en externe links, documentnamen, etc., maar in eerste instantie ook uw domeinnaam. Beperk uw paginathema tot een enkel trefwoord.
 6. Maak een backlink plan en voer dit uit. Veel backlinks van hoge waarde zijn belangrijk om hoog in de zoekmachines te komen staan.
 7. Streef naar een top 5 positie in Google.nl als uw doelgebied nationaal is. Het zijn deze posities die het eerst in het oog springen. U krijgt meer bezoekers door een hoge rang. Google is momenteel de populairste zoekmachine in Nederland. Is uw website gericht op de Nederlandse doelgebied dan optimaliseert u dus eerst voor Google.nl en daarna voor Bing.
 8. Richt u niet alleen op enkelvoudige woorden. Deze zijn vaak populair, waardoor de concurrentie groot is. Veel energie kan hierdoor verloren gaan aan weinig kans.
  Er zijn woordgroepen die iets minder populair zijn maar in de zoekmachine veel minder concurrerende pagina’s hebben. Een KEI waarde tabel kan u hierbij helpen.
 9. Zorg ook voor indexering bij relevante kleine zoekmachines. Topposities zijn hier eenvoudiger te halen.
 10. De grote zoekmachines gebruiken robots met een hoge scanfrequentie en vinden u daarom snel. Aanmelden is daarom niet nodig. Een backlink van een reeds geïndexeerde website is voldoende.
 11. Vermijd aanmelding via geautomatiseerde programma´s of aanmelddiensten. Uw website wordt aangemeld bij zoekmachines die niet in uw doelgebied liggen, maar u betaalt wel een prijs. Emailspam, ongewenste bezoekers die uw bandbreedte van uw website onnodig belasten en wellicht een kostprijs.
 12. Vermijd lange tekstpagina´s. Als een tekst langer wordt dan het aanbevolen minimum van 300 woorden, breek hem dan af en maak een paginatie en een tweede pagina.
 13. Zorg bij iedere pagina voor unieke en relevante <title> en <description> tag. Deze worden door de zoekmachines gebruikt en moeten wervend zijn.
 14. Vermijd scripts die de inhoud van uw pagina blokkeren. Breng ze desnoods extern.
 15. Vermijd externe CSS die de inhoud van uw pagina blokkeren. Breng deze desnoods inline.
 16. Vermijd framesets en Flash pagina´s. Deze zijn op tekst niet indexeerbaar. Gebruikt u toch Flash, beperk het dan tot één onderdeel van de HTML pagina, bijvoorbeeld een logo.
 17. Links zo hoog mogelijk in de <body> plaatsen.
 18. Tekst ook zo hoog mogelijk in de <body> plaatsen.
 

Het volgen van het bovenstaande advies is nog geen garantie dat u hoog in de zoekmachines komt te staan, maar als u rekening houdt met deze punten geeft het u op zijn minst een voorsprong op de concurrenten die hier niet van weten.

Weet u niet goed wat te doen met deze aandachtspunten dan kan een deskundig- en ervaren SEO u daar zeker bij helpen.

Kijk ook naar

Beschuldigt Trump Google van manipulatie?

President Donald Trump heeft dinsdag Google beschuldigd van het optuigen van negatief nieu…