Over contentmarketing en de juiste contentstrategie

Wat is contentmarketing?

Contentmarketing is het publiceren via andere kanalen, buiten de eigen website. We bespreken hier de digitale content marketing die over het internet kan worden verspreid.
Zonder reclame te maken voor eigen bedrijf of het zelfs bekend te maken, wordt eerst publiek gecreëerd. Pas in een later stadium, als de aanhang solide en vertrouwd is, kan een link worden gelegd met producten of diensten. De publicaties moeten uniek, frequent, actueel en relevant zijn voor de doelgroep en dicht bij het eigen product staan.
Websites dienen regelmatig te worden uitgebreid met unieke, actuele inhoud op basis van trefwoordanalyse. Deze analyse dient tevens als basis voor content marketing publicaties.

Hoewel de zoekmachines het internet nog domineren, verspreiden mensen zich steeds meer over het internet en vooral naar de sociale media. Niet toevallig zijn de bekendste en meest populaire sociale media in handen van deze zoekmachinegiganten; Youtube=Google, Linkedin=Microsoft, Instagram/Whatsapp=Facebook, Google+ of ze hebben er een groot aandelenbelang zoals Microsoft in Facebook. Twitter is voorlopig nog wel overnamevrij.

Voor een bedrijf is het niet meer voldoende om prominent te zijn met webpagina’s in de zoekmachineresultaten. Ook de aanwezigheid op de sociale media is belangrijk. Een goede contentstrategie is daarvoor onmisbaar.

 
Contentmarketing, de geschiedenis

Contentmarketing bestaat al sinds het einde van de 19e eeuw. De volgende video van het Youtube kanaal van “Content Marketing Institute” beschrijft de geschiedenis van de content marketing op vlotte wijze in een tijdlijn van 1895 tot 2011.

De snelle ontwikkeling van het internet, de voorkeur van zoekmachines voor frequente, unieke, actuele inhoud en de opkomst van de sociale netwerken hebben vanaf circa 2011 gezorgd voor een toenemende populariteit van de digitale content marketing.

De grafiek uit Google Trends op zoekwoord “content marketing” toont tot op heden nog een duidelijke stijging.

Welke contentstrategie te hanteren?

De volgende infogram toont welke containers het best voor inhoud kunnen worden benut, van emotioneel/onbewust naar rationeel/koopbereid.

In deze containers wordt gebruik gemaakt van multimedia om inhoud te produceren die past bij de doelgroep.

content marketing matrix
Bron: elevatedigitalmedia.com

Een veel gebruikte container is het schrijven van artikelen. De drempel hiervoor is laag. Stof voor de inhoud van de artikelen is vaak al in het bedrijf aanwezig door bestaande tekst of deskundige medewerkers. De te gebruiken multimedia zijn tekst en afbeeldingen die met een gemiddelde PC of zelfs smartphone intern kunnen worden geproduceerd. Er is geen externe partij voor nodig. De kosten blijven laag.

De organisatie van een publicatiewerkgroep of het invoeren van de publicatiediscipline en de administratie voor de doorvoer naar diverse publicatiekanalen kosten wel moeite en tijd.
Veel bedrijven maken de fout door het unieke artikel klakkeloos te kopiëren, terwijl bijvoorbeeld Facebook een andere benadering vraagt dan Linkedin. Hierdoor schiet men voorbij aan de doelgroep en was de moeite voor niets.
Ook wordt vaak de verkeerde container(s) gekozen. Een doelgroep bevindt zich in een bepaalde fase van de matrix. Door verkeerde containers te gebruiken kan het proces niet optimaal verlopen.

Over het algemeen is het beter om zich te concentreren op een kleine doelgroep in een niche van de markt. De kans op succes is groter dan als breed wordt ingezet.
Publiceer bijvoorbeeld alleen instructievideo’s op Youtube. Pas als daar voldoende abonnees en weergaven zijn ontwikkeld, kan er worden doorgepakt naar aanvullende multimedia en/of een ander kanaal.

Het uitvoeren van een contentstrategie vraagt geduld. Het is een marathon, geen sprint.

Kijk ook naar

Chinese sociale media als overheidscontrole

Deze week zal er in Nederland naast de gemeenteraad ook gekozen kunnen worden in een refer…