President Donald Trump heeft dinsdag Google beschuldigd van het optuigen van negatief nieuws over hem in Google News, een selectie onderdeel van de Google zoekmachine.

Zijn twitterbericht:

Google search results for “Trump News” shows only the viewing/reporting of Fake News Media. In other words, they have it RIGGED, for me & others, so that almost all stories & news is BAD. Fake CNN is prominent. Republican/Conservative & Fair Media is shut out. Illegal? 96% of….
….results on “Trump News” are from National Left-Wing Media, very dangerous. Google & others are suppressing voices of Conservatives and hiding information and news that is good. They are controlling what we can & cannot see. This is a very serious situation-will be addressed!

Trump’s claim dat 96% van de zoekresultaten op trefwoord “trump news” komt van linkse, in zijn ogen nepnieuws media, schijnt afkomstig te zijn van PJMedia, een conservatieve opinie blog die hierover afgelopen zaterdag publiceerde.

Soortgelijke beschuldigingen deed Trump eerder aan het adres van Twitter.

Trump’s aanval op Google volgt opvallend snel na het kortwieken van de rechtse complotdenker Alex Jones door o.m. Spotify, Facebook, Youtube en Apple. Om reden van haatzaaien zijn een flink aantal van zijn publicatie kanalen inmiddels geblokkeerd.

Interessant is de vraag of zoekresultaten in een zoekmachine kunnen worden voorgesorteerd om de publieke opinie te kunnen manipuleren.
In de tijd dat de zoekmachine van Yahoo nog dominant was werden de webpagina’s daar door een legertje medewerkers gecontroleerd in een situatie waar manipulatie goed mogelijk zou zijn.

 

Nu de zoekmachine van Google dominant is hebben we te maken met het algoritme dat wordt gebruikt om websites te keuren en te rangschikken. Dit is een volledig geautomatiseerd proces.
Originele, foutloze en snelle webpagina krijgen een indexering en rang. Stereotype, verouderde en langzame webpagina’s krijgen een lage rang of geheel geen indexering.
Wat niet voldoet aan Google’s richtlijnen valt buiten de boot.

De 96% claim van Trump is wellicht overdreven, maar er is welzeker een ruime meerderheid van negatief nieuws tegenover het pro-Trump nieuws te herkennen. Dit is echter niet het resultaat van manipulatie maar komt door de werking van aanbod en populariteit.

Het aanbod van negatieve publicatie is groter omdat kritisch denken nu eenmaal spannender is dan goedgelovigheid. Zeker in de journalistiek. Negatieve publicaties hebben daardoor de overhand en zijn zo talrijk dat ze de positieve verdringen in de top van de zoekresultaten.

Om dezelfde reden zijn de zoekers in zoekmachine op zoek naar de kritische publicaties. Zelfs een deel van Trump’s achterban.
Klikken op het resultaat verhoogt de doorklik ratio (CTR). Het juiste percentage (niet te hoog en niet te laag) verhoogt vervolgens de rangwaarde en de positie.
Kritische publicaties worden gelezen. Er wordt dan geen bounce geregistreerd. De bounce rate is daardoor laag. Ook dit verhoogt de rangwaarde en de positie.

Trump’s populariteit ondervindt hinder. Dit is echter niet het gevolg van manipulatie, maar komt door de werking van het algoritmische systeem.

Kijk ook naar

Chinese sociale media als overheidscontrole

Deze week zal er in Nederland naast de gemeenteraad ook gekozen kunnen worden in een refer…