Is een website aanmelden bij zoekmachines wel nodig?

In 1998 begon ik met het bouwen van de eerste websites. Voor een toppositie in de zoekmachines was er toen nog niet zoveel concurrentie. Over optimalisatie voor betere vindbaarheid werd niet nagedacht. Dat was gewoon niet echt nodig. Wel konden er metatags worden gebruikt om de zoekmachine instructie en informatie over de website te geven.
Tenzij je niet gevonden wilde worden, moest je de website aanmelden. Zoekmachines hadden nog geen uitgebreid netwerk van robots om websites te vinden en het aanmelden bij zoekmachines was dus echt wel nodig.

Metatags staan in het <head>gedeelte van de pagina, bovenaan. Met een Ctrl+U op de pagina (in Windows- en Linux browsers), kunt u ze zien in de broncode. Omdat robots de html van boven naar beneden scannen kunnen ze de informatie uit deze metatags als eerste, snel en efficiënt opnemen. De informatie moet wel overeenstemmen met de inhoud van de <body>, echter kan wervender worden geschreven omdat deze als omschrijving onder de titel verschijnt in het zoekresultaat. Als de metatag “description” wordt weggelaten dan zal de zoekmachine een omschrijving uit de tekst van de pagina halen. Deze is dan natuurlijk toevallig genomen en waarschijnlijk niet wervend.

Jammer genoeg werden de metatags “keyword” en “description” veelal misbruikt, bijvoorbeeld door de metatag “keyword” vol te stoppen met populaire en voor de paginatekst niet relevante trefwoorden. Hierdoor werd deze metatag door de grote zoekmachines niet meer gebruikt voor indexering.

 
Het aanmelden bij zoekmachines is verleden tijd en overbodig.

De robots van de grote zoekmachines zijn nu zo efficiënt dat de websites binnen niet al te lange tijd worden gevonden. U kunt dit versnellen door te zorgen voor een link van een andere reeds geïndexeerde website naar die van u. Dit kan bijvoorbeeld ook een Google account van uzelf zijn, waarin u een link plaats naar uw website vanuit uw Google+ of YouTube kanaal.
Ook kunt u via uw webmaster account Google laten weten van het bestaan van uw website, bijvoorbeeld door verificatie en het insturen van de sitemap link. Tenslotte kunt u de Google Tag Manager benutten voor uw website, waardoor u door bijvoorbeeld Analytics te gebruiken, Google als het ware uitnodigt uw website te scannen en op te nemen in de index.

Kunt u zich nog aanmelden voor zoekmachines en directories?

Nog steeds is het mogelijk om uw website aan te melden bij zoekmachines, maar vaak zijn dat inferieure zoekmachines die niet van belang zijn voor uw doelgebied. Let op dat het vaak ook te doen is om uw email adres, waar u vervolgens later spijt van krijgt als u last krijgt van email spam. Ook als u een automatische aanmeldservice ziet van “47 zoekmachines tegelijk aanmelden”, kunt u dit beter vermijden om eerder genoemde reden. Aanmelden bij zoekmachine X uit Polen heeft geen zin indien u alleen zaken doet in Nederland.

Het voegt dus niets toe en is overbodig. In het westen is Google marktleider op afstand en Bing volgt gestaag.
Eventueel kunt u Yandex overwegen als u zaken doet in Rusland of Baidu voor China.

Kijk ook naar

Beschuldigt Trump Google van manipulatie?

President Donald Trump heeft dinsdag Google beschuldigd van het optuigen van negatief nieu…